Skip to main content

Triodos bank

By mei 25, 2019juni 29th, 2021Nieuws

DEZE MEUBELMAKER MAAKT MEUBELS UIT EIGEN BOS

Kien met Hout doet echt alles zelf; dat begint bij bomen planten

Het eikenbosje in Hummelo, waar Kien zelf zijn bomen plant. Hij probeert zoveel mogelijk van de boom te gebruiken om afval te beperken.

Aan de rand van Gorssel, in de Achterhoek, is een bijzondere meubelmaker te vinden. Maarten Kien werkt duurzaam door elke schakel van de keten zelf uit te voeren. En dat begint bij het planten van de bomen.

“Hout vertelt mij wat ik moet maken. De vorm van een tafelblad wordt bijvoorbeeld bepaald door hoe de boom eruit zag. Ik wil zoveel mogelijk de vorm van het hout behouden. Het tafelblad laat de boom zien en de vorm wordt bepaald door de boom. Met zo’n tafel haal je de natuur in huis.

De uiteindelijke vorm ontstaat organisch. Want naast dat ik naar de boom kijk, praat ik met de consument over wat hij wil. Was je oude tafel te klein? Zaten de poten op een lastige plek? Ik ontdek wat er mis om erachter te komen wat mensen willen.

Hier is behoefte aan. Steeds meer consumenten hebben er genoeg van dat dat alles in massaproductie wordt gemaakt. Zij komen naar mijn werkplaats en daar zien ze hoe het proces verloopt. ‘Kijk hoe het hout tot rust komt als het hier ligt te drogen’, zeg ik dan. Dat doet iets met mensen. Ze verwachten van tevoren niet dat het zo werkt. Maar doordat ik ze meeneem in het proces ontstaat de liefde voor hout.”

“Ik neem mensen mee in het proces. Zo ontstaat liefde voor hout”

“Dat merk ik omdat mensen later vragen of ik nog iets over heb van die ene boom waar ze een bank van hebben laten maken. Ze willen ook een tafeltje of een plank aan de muur, van dezelfde boom. Het voelt alsof ze die boom geadopteerd hebben.

Want die boom hebben ze zelf gekozen. De stam wordt door de klant zelf uitgekozen in mijn droogschuur. Voor een deel komt dit hout uit mijn eigen bos in Hummelo. Maar ik heb meer hout in mijn werkplaats dan dat er in mijn eigen bos staat. Dat kan niet anders want het duurt tenminste 150 jaar voordat een eik kaprijp is.”

Om het beste hout uit een boom te halen, wordt de stam gewaterd in de IJssel. Hierdoor worden suikers, zuren en enzymen eruit gespoeld.

“Je doet geen recht aan de boom die er 150 jaar over deed volwassen te worden”

Deze Hortus bank van gerecycled hout is een van de ontwerpen van Maarten Kien.

“Gekapte bomen worden eerst gewaterd in een dode arm van de IJssel. Hierdoor worden de suikers, zuren en enzymen eruit gespoeld. Daarna droog ik het hout op mijn houtwerf. Eén centimeter per jaar. Voor een tafelblad van vier centimeter dik heb ik vijf centimeter hout nodig dus reken maar uit.

Het aan de wind drogen van hout gebeurt bijna niet meer. De meeste bedrijven drogen hout in een droogschuur met enorme apparaten die het in acht weken droog blazen. Je doet daarmee in mijn ogen geen recht aan de boom die er 150 jaar over deed volwassen te worden.

Als je weet dat iets vijf jaar duurt, dan kun je daar rekening mee houden als ondernemer. Ik merk dat dit lukt. Als je goed vasthoudt aan je principes dan merk je dat je leven iedere dag een stukje makkelijker wordt.”

PROJECT C.V.

KIEN MET HOUT

Maarten Kien is tien jaar meubelmaker. Hij maakt voornamelijk tafels en banken op bestelling. Hij koos hiervoor omdat hij een onderneming wilde waar hij invloed kon hebben op elke schakel in de keten. Dus heeft hij ook een eigen bosje voor de bomen. En zoekt hij naar gerecycled ijzer om als onderstel te gebruiken. Ben je benieuwd hoe dat werkt? Dan kun je dit komen aanschouwen in zijn werkplaats en atelier. Kien met Hout wordt door Triodos Bank gefinancierd.

Artikel: De kleur van geld – Triodos Bank
Fotografie: Pieter van den Boogert

Het eikenbosje in Hummelo, waar Kien zelf zijn bomen plant. Hij probeert zoveel mogelijk van de boom te gebruiken om afval te beperken.